Lilková polévka se zázvorem
Najít recept na lilek, který není nasáknutý olejem, je opravdu fuška. Zkusila jsem proto netradiční lilkovou polévku, která nám moc chutnala a tady je recept. Bohužel si při vaření nic nevážím, takže množství surovin je spíše orientační
Suroviny:
1 velký lilek
4 mrkve
1 cibule
hladkolistá petržel
2 stroužky kvalitního česneku
3 cm čerstvého zázvoru
zázvor sušený
1,5 l zeleninového vývaru (nejlépe bio)
200 ml mléka
sůl, pepř, sladká paprika
1. Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme na plech a osolíme, aby se vypotil (podle toho, kolik máme času – jestli žádný, můžeme vypocení úplně přeskočit)
2. Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky. Poté to samé uděláme s mrkví (na kolečka), česnekem (já ho vždy krájím na kolečka, ne nadrobno) a zázvorem (ten oloupat a nastrouhat najemno)
3. Do velkého hrnce dáme olivový olej, když je rozehřátý, přidáme cibulku a smažíme. Pak k ní přidáme i zázvor a česnek (ten se nesmí smažit více jak minutu, zhořknul by)
4. Poté přidáme i lilek a mrkev a za občasného míchání smažíme asi 5 minut
5. Mezi tím si připravíme zeleninový vývar a přidáme ho k zelenině. Povaříme dokud není zelenina měkká (asi 10 min)
6. Stáhneme z ohně, rozmixujeme ručním mixérem, přidáme mléko, nakrájenou petržel, sůl, pepř a pokud chcete, tak ještě sušený zázvor, ten jídlu dodá šmrnc
7. Podáváme ozdobené kopečkem zakysané smetany a posypané červenou paprikou